In 3 dagen oude kaas?

Speciale ham, salami, ambachtelijk brood, traditionele kaas, luxe Belgische chocolade. Het zijn allemaal producten die veel meer bewerkt zijn, dan dat het lijkt. Joanna Blythman, journalist van the Guardian, heeft undercover onderzoek naar de werkwijze van de voedselindustrie gedaan en doet een paar opmerkelijke ontdekkingen.

In het boek van Blythmam onthult ze haar bevindingen. Volgens Blythman bekijkt de voedselindustrie welke ingrediënten ze kunnen vervangen om voedsel goedkoper en efficiënter te bereiden. Hoe kan er bijvoorbeeld minder boter gebruikt worden, terwijl de romige smaak behouden blijft? Welke zoetstoffen kunnen de suikers vervangen om op de verpakking minder calorieën te vermelden?

In 3 dagen tijd een oude kaas?
Met hyper moderne technologieën worden tegenwoordig onze alledaagse producten en gerechten bereid. Zo zijn er tegenwoordig voedselingenieurs die een natuurlijke ‘oude’ kaas binnen 72 uur kunnen creëren. Ze zijn er zelfs in geslaagd om fruit langer dan 21 dagen vers te houden. (zie the Guardian wat er nog meer kan)

Op speciale beurzen, die niet toegankelijk zijn voor publiek, presenteren voedselfabrikanten allerlei manieren om minder ingrediënten te kunnen gebruiken bij de bereiding van hun producten, terwijl het lijkt alsof er juist meer van gebruikt is, toont Blytham aan.

Onvermijdbaar
De voedselindustrie houdt het gedrag van de consument natuurlijk ook goed in de gaten. Zo kan het dus zijn dat je bij het ontlopen van E-nummers, weer andere kunstmatige toevoegingen tegen komt.

Biologische & Duurzame Catering
Dit is een van onze redenen waarom we De Groene Jager Catering gestart zijn. Lokale en eerlijke producten. Wij kiezen voor heerlijke en natuurlijke smaken, vooral ambachtelijk vervaardigde producten die variëren per seizoen en vers bereid zijn met ingrediënten uit het Groene Hart.

Bekijk hier onze Duurzame Bedrijfslunches of Duurzame catering voor feesten en partijen

Lees ook (Bronnen)

Swallow This: Serving Up the Food Industry’s Darkest Secrets (@euro;16,55)

http://www.bol.com/nl/p/swallow-this-serving-up-the-food-industrys-darkest-secrets/9200000034860788/

Inside the food industry: the surprising truth about what you eat (Februari, 2015)
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/feb/21/a-feast-of-engineering-whats-really-in-your-food