Winterse kost: Stamppot

De winter is begonnen. Het seizoen van grote, feestelijke kerstdiners, borrels en lekkere hapjes. Maar ook het seizoen van eenvoudige doch voedzame maaltijden zoals stoofschotels en stamppotten. Met groenten als spruiten, boerenkool en knolselderij. Heerlijk als je na een lange werkdag door weer en wind naar huis bent gefietst!

Hollandse traditie

De traditionele Hollandse stamppot is een mix van aardappelen met winterse groenten, zoals boerenkool, zuurkool, wortel of andijvie. Vaak in combinatie met gebakken spekjes, rookworst, of een bal gehakt. Maar een stamppot kun je uiteraard  van veel meer groenten maken. En wat is er leuker dan in de keuken iets nieuws proberen?

Lekkere stamppotgroenten zijn bijvoorbeeld spruitjes, spinazie, rode kool of prei. Voor wat extra kleur en smaak kun je er tomaatjes, paprika of chorizo door doen. Een karbonaadje, speklap of kippenpoot smaakt er prima bij, maar ook een vegetarische versie is heerlijk. Je kunt het vlees bijvoorbeeld vervangen door een gekookt eitje, zongedroogde tomaten of kaas.

Stamppot zonder aardappels

Hou je wel van een lekkere stamppot, maar eet je liever geen aardappelen? Zelfs die zijn vervangbaar! Zoete aardappel, pastinaak en knolselderij zijn heel geschikte aardappelvervangers in stamppot.

Lekker smeuïg

Het geheim van een goede stamppot is dat hij lekker smeuïg moet zijn. Wij gebruiken daar roomboter of ghee (geklaarde boter) voor en een beetje (warme) melk, als je jezelf echt wilt verwennen dan is een scheutje slagroom ook heerlijk. Wil je alleen plantaardige vetten gebruiken, dan kan je hier ook kokosolie voor nemen.

We hopen dat we je op nieuwe ideeën hebben gebracht om eens een andere winterse stamppot op tafel te zetten. Heb je zelf nog een paar goede tips voor ons? Deel ze vooral via info@degroenejagercatering.nl of via onze facebookpagina!

Stamppottenbuffet

Heb je deze winter een etentje op het werk of met een groep vrienden thuis? Ons stamppottenbuffet is te bestellen vanaf 20 personen en biedt je de keuze uit verschillende stamppotten. Uiteraard kunnen we deze ook vegetarisch leveren.
Servies, bestek, chaving dishes en servetten zijn bij al onze buffetten inbegrepen. De afwas, nemen we na afloop mee.
Hier vindt je meer informatie over ons wintermenu.